DAVET YOLUNDA KİTABI NEDEN OKUNMALI?

Allah’ın adıyla

Allah’a hamd ve Rasulüne salât ve selam olsun.

Davet Yolunda kitabı, kaleme alınma amacına ulaşmış ve okuyucularına aşılamak istediği bilinci aşılama yolunda yol almış bir çalışmadır. Kitap, biz okuyucuların dimağına, Rasulullah aleyhisselamın Müslümanlara emanet olarak bıraktığı kutlu daveti, bu davetin metotlarını, davetin önündeki engelleri, davetçinin bu yolda dikkat etmesi gereken noktaları ve en önemli hususlardan biri olan, yaşadığımız toplumda nasıl bir davet çalışması içerisinde olmamız gerektiğini çok güzel ve özel bir anlatım tarzı ile bizlere sunmaktadır. Kitapta, biz okuyuculara Kur’an ve Sünnet’ ten hüccetler ile En Güzel Örneğin En Güzel Örnekleri olan Sahabe-i Kiramın önderlikleri ile donanmış bir içerik sunulmuştur. Tüm bu içerik ve donanım birçok davetçinin hayatına, davetine, üslubuna, ahlakına, duruşuna dokunmuştur.

Nitekim Abdullatif Mermer Hoca, Davet Yolunda kitabının yazılış amacına şu sözleri ile vurgu yapmıştır: “Daveti insanlar nazarında etkisiz kılan şey, bazen olumsuz örnek teşkil eden davetçi görünümündeki kişiler olabileceği gibi çoğu zaman da o görüntünün oluşmasına sebebiyet veren eksik/yanlış fikirlerdir. Kimi zaman ise fikir doğru olmakla beraber davetçi tarafından yanlış anlaşılmış ve bu sebeple de yanlış aktarılmıştır. Bu anlamda bizi böyle bir çalışmaya iten sebep, tam da yukarıda bahsettiğimiz davet sürecindeki engellerdir.” Vurgu yaptığı bu sözler, gayesine ulaşmıştır. 

Kitapta, Davetin önemi, davetin terkinin getireceği sonuçlar, davet ve cihad ilişkisi, davetin şekli ve nasıl olması gerektiği, davetçide bulunması gereken vasıflar, davet ve akide ilişkisi, akidede ölçü, ümmetin parçalanmasının sebepleri, davetçini ve güzel ahlak ilişkisi, güzel ahlakın kapsadığı noktalar, davette üslup, yöntem ve davetçilere davet yolunda nasihatler konularının, hüccetler ve kişisel örnekler ile ufuk geliştirici bir tarzda anlatılması, kitabı, başucu kitabı niteliğinde bir yere taşımaktadır. 

Kitap, üslup ve dil hususunda sade ve anlaşılır bir tarzda yazılmıştır. Ağır ifadelerin olmayışı, akıcı bir anlatım tarzının olması ve konuların birbiri ile bağlantısının güçlü olması davet yoluna girmiş ve girecek olan herkesin kitabı özümsemesine yardımcı olacaktır. 

Davete yeni başlayan ve nerden başlayacağını bilmeyen davetçilerin aklında birtakım sorular ve endişeler olur. “Öğrenmeye nereden ve nasıl başlamalıyım? Davet çalışmalarına nereden ve kimden başlamalıyım, nasıl davet etmeliyim, hangi metotları kime nasıl uygulamalıyım, davet sahasında kimi örnek almalıyım? ” En önemli noktalardan biri ise şeytanın davetçiye en çok vesvese verdiği nokta olan, “Ben bu işi yapmaya ehil miyim?” Davet yolunda kitabında, davetçinin bu tedirginliklerinin tümünü izale edecek dokunuşların olması ve Asrısaadetten aktarılan rivayetler ve nebevi bakış açısı ile özellikle yaşadığımız topluma nasıl bir davet metodu ile yaklaşmamız gerektiğinin öğretilmesi kitabı birçok davet kitabından ayırmıştır.

Yazarın kitapta, Davetçinin önceliklerinin ne olduğu, nerelerde takılı kaldığı, nerelerde takılı kalmaması gerektiği, öncelikleri terk etmenin davet sahasında, davete, davetçiye ve muhatabına getirdiği olumsuzluklara, davetin zaruri bir eylem olduğuna, daveti terk etmenin ise Rasulullah aleyhisselamın ve müminlerin yolunu terk etmek gibi büyük bir sorumsuzluk olacağına değinmesi ve Davet yolunda takip edilecek ayak izlerini okuyucuda tek tek inşa etmesi davetçiyi davet gibi kutlu bir göreve aday olması konusunda motive etmiş, cesaret vermiş, yüreklendirmiş, mücadele ruhu kazandırmış ve ona içi dolu bir hamaset hediye etmiştir. 

Davetin şekli ve metodundan bahsederken Rasulullah aleyhisselamın menheci çerçevesinde bir çalışma yapılmış olması kitaba büyük bir değer kazandırmıştır. Davet için Allah Rasulü aleyhisselamın davetini ve metodunu yeterli gören bir anlatım ve bakış açısı okuyuculara aşılanmıştır. Davet mağduru olan ve davetteki hatalar ile İslam dininden uzaklaşan kişilerin sorumlusunun yanlış bir menhec ile ilerleyen davetçi olduğunun ve davetçinin bu sorununa çözüm olarak Rasulullah aleyhisselamı takip etmesinin önerilmesi kitabın Kuran ve Sünnet ışığında ele alındığının kanıtı olmuştur. 

Davet faaliyetinde ayak izleri takip edilecek önderlerin Rasulullah aleyhisselam ve Sahabelerin(ra) olması ve onların bu İslam davetindeki sözleri, duruşları, basiretleri, örneklikleri ve güzel ahlaklarının kitapta konu edilmesi okuyucuya ilmi bir birikim vermekle birlikte davet bilincini geliştiren bir sorumluluk duygusu ve güzel bir ahlak bilinci oluşturmaktadır. Nitekim kitapta en çok dikkat çeken ve Kuran Sünnet ışığında davetçiyi doğru yönlendiren husus, şüphesiz davetçinin güzel ahlakı şiar edinmesinin teşvikidir. Topluma azap değil rahmet olması gerekliliğinin savunulmasıdır. Kitabı okuyup güzel ahlakı kuşanmadan, ahlakında bir değişim olmadan kitabı bitiren bir kişinin ya hakkı ile bu kitabı okumadığını ya da ahlaki nimetlerden nasibinin o an olmadığını düşünüyorum.

Kitabın içerisinde günümüz ve önceki davetçilerin davet konusunda yaşadığı sıkıntılar, hatalar ve kişisel örnekler üzerinden öneriler de yer almıştır. Bu örnekler ile verilmek istenen mesajların somutlaştırılması; davetçinin yaşadığı zorluk ve sıkıntıda tek başına olmadığını hissettirmekle birlikte okuyucuya vermek istediği mesajları da desteklemiştir.

Velhasıl, “Davet Yolunda” kitabı neden okunmalı? Sorusunu özetleyecek olursak; Daveti ve davetçisi iyi olmayan bir Dava istenen şekilde muhatabını etkilemeyecek, kalbine dokunmayacaktır. Bu husus davetçi ve davetçi adaylarının üzerine büyük bir sorumluluk yüklemiştir. İşte tam da bu sorumluluğun gereklerini öğrenme adına Davet yolunda Kitabı şifa vesilesi olacaktır. Allah Subhanehu ve Teala’nın Müslümanlara yüklediği davet sorumluluğunu öğrenmek isteyen, bu daveti temsil ederken ihtiyacı olan yol azıklarını temin etmek isteyen her Müslümanın bilhassa her davetçinin “Davet Yolunda” kitabını muhakkak kütüphanesine koymasını öneriyorum. Davet alanında adım atmak, ilerlemek ve kendini geliştirmek isteyen herkese rehberlik edebilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitap ile ilgili tek eleştirim, hak ettiği ilgi ve alakayı görmemiş olmasıdır. Allah Subahnehu ve Teala’dan temennim, davet konusunda kendini çıkmazda hisseden ve bir omuz arayan davetçilere bu kitabı ulaştırmasıdır.

Velhamdulillahi Rabbil Alemin

Zümra Adevi

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir