Nifak Nedir ? Münafık Kime Denir ?

CEVAP: Nifak iki kısımdır, “Nifak’ul Ameli ve Nifak’ul İ’tikadi.” Bazıları büyük nifak ve küçük nifak diye de isimlendirmiştir. Hakeza bazıları Nifak’ul İ’tikadi’yi, Nifak’ut Tekzibi olarak da isimlendirmiştir.

Nifak’ul İ’tikadi: Kişinin itikad hususunda kendinden sadır olanla, kalbinde olanın farklı olması. Kişi zahirde şahadeteyni söyler, kalbinde ise küfür vardır.

Nifak’ul Ameli: Kişinin amel hususunda gizlisinin ve zahirinin ihtilaf etmesidir.

İ’tikadi nifak kişinin, dışında İslam’ı, içinde ise küfrü yaşamasıdır. Bu kimseler, dinsizdir! Cehennemin en alt tabakasındadır. Lakin bunlar dünyada hüküm olarak Müslümandır.

Ameli nifak, şeriatta aslen küfür olmayan, lakin Şari’ tarafından nifak ismi verilen fiillerdir. Bunlar sahibini dinden çıkarmaz. Misal, konuşunca yalan söyleyen kimse, nifak ameli işlemiştir.

Şeri naslarda münafık olan bir kişinin yaptığı amel, aslen şeriatta küfür ameli değilse, sırf münafık bir kişi yaptığı için amelin küfür olduğunu söylemek caiz olmaz. Misal, yalan konuşan bir münafığın bu amelinden dolayı dinden çıktığını söylemek doğru olmaz.

Aslen küfür olan amellerde ise, yapanlar münafık olarak isimlendirilmiş diye, o amel küfür olmaktan çıkmaz. Misal, Allah’ın ayetleri ile alay eden münafıklar için, ‘Onlar imandan (yani şehadeteynin izharından) sonra, küfre girdiler (küfür izhar ettiler)’ denmiştir. Bunları yapanlar münafıktır diye, bu fiil küfür olmaktan çıkmaz.

Eğer Şari’ bir fiile nifak demişse ya da münafıkların zemmi sadedinde (kınamak, ayıplamak kastıyla) bir fiilden bahsedilmişse, o fiillin şeriatta aslen hükmüne bakmalıyız, ‘Münafık yaptı onun için küfür değil ya da münafık yaptı onun için küfürdür’ denilmez!

Bu sebeple ‘Falanca bizimleydi, sonra bizi bıraktı bu kimse emanete hainlik etti, onun için münafıktır’ demek, bizim cehaletimizden kaynaklıdır.

Hakeza münafıkların zemmi hususunda zikredilen bir ameli getirip küfür dememiz, bunun üzerine din bina edip muhaliflerimizi tekfir etmemiz, bizim cehaletimizden kaynaklıdır.

Allah en doğrusunu bilendir.

Şura’nın Babası Mes’ud

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir