Cevap: Tekfir dinin aslındandır diyen kimsenin kastına bakırlır, eğer asıl ile usulcülerin kastettiği şeyi -itikad meselelerine dahildir- kastediyorsa, bu söz kısmen doğrudur. Tekfiri zarureti dine dahil olan kimseleri tekfir etmek, itikad mevzusudur, aksi halde nasların tekzibi söz konusu olur. Misal, kitap ehlini tekfir etmek, itikad mevzusudur, Allah onları kafir olarak isimlendirmiştir. Kim şeriat kendisine ulaştıktan sonra onları kafir olarak isimlendirmezse, bu kimse nasları tekzib ettiği için küfre düşer.
Lakin bununla İslam ehlinin tekfirini kastediyorsa, bu söz batıldır, bu doğru değildir. Burası birinci suvardır.
İkinci suvara gelince ; asıldan kastı akıl ve fıtrat ile bilinirse, bu kimselerin yaptığı can sıkıntısından ümmetin arasında hilaf çıkarmak için, bidat çıkarmaktır. Tarih boyunca yaşamış hiçbir alim, böyle bir şey söylememiştir. Bu, muhdes mu’tezilenin uydurduğu bidatlerden biridir. Bir kimseyi küfre nisbet etmek, haber ile bilinir, birilerinin kıt aklıyla değil!
Bizlerin kitap ehlini tekfir etme sebebimiz, Allah’a taat, onun emrine ittiba ve nasları tasdik etmektir. Bu kimselerden sakın, bunlar mubtedidir, bunların ne kendilerine ne de müslümanlara saygısı yoktur.
Şura’nın Babası Mes’ud