Namazda Eller Nerede (Hangi Mekanda) Bağlanır ?

Namazda ellerin bağlanması ile ilgili İmam Buhari’nin Sehl bin Sa’d’dan naklettiği ‘İnsanlar namazda sağ ellerini sol kollarının üzerine koymakla emrolundular’ (Sahih, el-Buhari 740) rivayetinden başka sahih bir rivayet yoktur.

Bu konuda ‘Göğsünün üstüne bağlardı’ ya da ‘Göbeğinin üstünde bağlardı’ ya da ‘Göbeğinin altında bağlardı’ rivayetlerinin hiç biri, sahih değildir. Bu hususta İlim ehli de ihtilaf etmiştir.

İbn’ul-Munzir (رحمه الله) dedi ki:

“İlim ehli namazda ellerin hangi mekana koyulacağı hususunda ihtilaf etmiştir.

Ali bin Ebi Talib’den, onun göğsünün üzerine koyduğunu rivayet ettik.

Said bin Cubeyr ve Ahmed bin Hanbel ‘Göbeğin (biraz) üzerine konulur’ dedi. Ahmed ‘Altına da koyulmasın da bir beis yoktur’ dedi.

Ebu Hureyre, İbrahim en-Neha’i, Ebu Miclez, Sevri ve İshak ‘Göbeğin altına konulur’ dedi. Hakeza bu, Ali’den de nakledilmiştir.

el-İşraf, ala mezahib’ul-ulema 2.cilt syf 12-13

ورأى بعضهم أن يضعهما فوق السرة ورأى بعضهم أن يضعهما تحت السرة وكل ذلك واسع عندهم

İmam Tirmizi (رحمه الله) dedi ki:

“Onlardan (ilim ehlinden) bazıları göbeğin üstüne, bazıları da göbeğin altına koymayı (meşru) gördüler. Bunların her birinde, onların yanında genişlik vardır”

Sunen, et-Tirmizi 252

ورأى بعضهم وضعهما فوق السرة وبه يقول الشافعي ورأى بعضهم أن يضعهما تحت السرة وهو قول أصحاب الرأي

Beğavi (رحمه الله) dedi ki:

“Onlardan bazıları elleri göbeğin üstüne bırakmayı (meşru) gördüler. Şafi’i böyle söylemiştir. Bazıları da göbeğin altına koyulmasını (meşru) gördüler. Bu, rey ashabının kavlidir”

Şerh’us-Sunne 3.cilt syf 32

قلت لأحمد وضع اليمين على الشمال في الصلاة تختاره؟ قال نعم وسمعته سئل عن وضعه فقال فوق السرة قليلا وإن كان تحت السرة فلا بأس وسمعته يقول يكره أن يكون يعني وضع اليدين عند الصدر

Ebu Davud (رحمه الله) dedi ki:

“Ahmed’e ‘Namazda sağ eli sol kolunun üzerine koymayı tercih ediyorsun (değil mi)?’ dedim. Ahmed ‘Evet’ dedi. (Ellerin nereye) Bırakılacağını soruldu ve ben işittim. Ahmed ‘Göbeğin az üstü, eğer göbeğin altına (koyulursa da) bir beis yoktur’ dedi. Yine işittim ki, ‘Elleri göğsün yanına (üzerine) koyulması kerih görülmüştür’ dedi”

Mesailu Ahmed, rivayetu Ebu Davud syf 47-48

رأيت أبي إذا صلى وضع يديه احدهما على الاخرى فوق السرة

Abdullah bin Ahmed (رحمه الله) dedi ki:

“Babamı namaz kılarken gördüm, bir (sağ) elini diğerinin üzerinde göbeğin üzerine koymuştu”

Mesailu Ahmed, rivayetu Abdullah syf syf 72

İmam Ahmed ardından Ebu Cuheyfe’den ‘Göbeğin altında bağlanır’ diye nakletmiştir. Bu da Allah en doğrusunu bilendir göğsün üzerinde bağlanılmasını, kerih sayma sebebidir. Ya’ni göğsün üstünde bağlanılmasını, müslümanların ameline muhalif olarak görmüştür.

Allah en doğrusunu bilendir.

Şura’nın Babası Mes’ud

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir