VAHY’İN İHYASI İLE İNSAN VE TOPLUMU İNŞA ETMEYE NAMZET OLMAK…

İnsanı insan yapan ruhu ve aklı ise her ikisini yaratan Rabbimize amade olmak fıtrata rücu etmektir.
Müslüman kimlik; aksiyoner ruh ve üretken akıl paydasında buluşursa mutmain bir kalp ile dinin hikmetini idrak edecektir.

Hayat denilen imtihan denkleminin bileşenleri olan ruh, akıl ve kalp ile şeytan, nefis ve hevanın savaşı gerçeği sadece müslümanlara zahirdir. Bu savaşa rabbimiz “Hak ve Batıl Mücadelesi” diyerek aidiyetimizin ulviliyi hatırına bizlerde farkındalık oluşturmaktadır. Fakat denklemin bir parçası olan şeytani güçler farkındalığımızı ve teyakkuz bilincimizi köreltmek için seferber olmuşlardır. Bazen sert bazen hafif esen gaflet rüzgarlarına karşı korunma tedbirleri almayanlar helak olmaya namzettir. Helak olma tehlikesinden azad olmak, felah bulma müjdesine nail olmak için Rasûlullah ( aleyhisselatu vesselam) bir reçete önermiştir.
“İnsanlardan kimileri iyiliğin anahtarı, kötülüğün kilididirler. Kimileri ise kötülüğün anahtarı, iyiliğin kilididirler. Ne mutlu Allah’ın, iyiliğin anahtarlarını ellerine verdiği kimselere. Ne kötü Allah’ın kötülüğün anahtarlarını ellerine verdiği kimselere.”
[İbn Mâce, Mukaddime, 19]

Bu hadis minvalinde Müslüman bir bireyin “hayra anahtar şerre kilit” olacak bazı vasıflarla donanması hem kendisinin hem de İslam’ının istikbaline ışık olacaktır. Arzulanan aydınlık geleceği inşa etmek “Fert, Toplum, Ümmet” bileşkesini birbirinden koparmadan sağlanabilir. Her birisinin hidayet nurunu temin etmesi bir diğerine sirayet edecek ve oluşan sinerji ile Rabbani bireyler, toplum ve ümmet hayrın anahtarını şerrin kilidini kıyamete kadar nesilden nesile taşıyacaktır.
Elimizde olması gereken hayır anahtarlarını ruh,akıl ve kalp ölçeğinde; fert, toplum ve ümmet nazarında on maddede özetleyelim.

1) Salih ameller minvalinda evrad edinerek manevi gelişime ihtimam göstermek.

2) İlme heyecanı, alimlere haceti olması

3) Periyodik olan İslami faaliyetlere ve davet yüklü mesailere vakit ayırmak.

4) Ümmetin ihyası ve inşasına dair fikir üretmek.

4)Kolektif çalışmalarda gönüllü sorumluluk almak ya da verilen görevleri hakkıyla yerine getirmek.

5) İnsani ilişkilerinde müslüman kimliği temsil edecek ahlakı kuşanmak.

6) Rızık kapısı olan mesleğinde ehliyet ve liyakati ile tanınacak bir vasfa sahip olmak.

7) Sorumluluk derecesine göre, evli ise eşi ve çocuklarının dünyevi ve uhrevi meseleleriyle hemhal olmak; bekar ise ebeveyn ve kardeşlerine yakın alaka göstermek.

8) Ümmetin ferterinden muhacir, mücahit, yetim, esir, dul, talebe gibi desteğe haceti olanlarıyla; yardım, müdafa, destek, dayanışma hali içinde olmak.

9) İslam kardeşliği hukukunu daim kılmak adına elden geldiğince müslümanların cemaatleri ile bağı koparmamak. En azından umuma açık faaliyetlerine iştirak etmek.

10) Akraba ve komşuluk hakkı gereği muamelelerimizde onları ihmal etmemek.

You may also like...

1 Response

  1. hasan uzuncicek dedi ki:

    Allah razı olsun hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir