BANA KİTAP ÖNERİR MİSİNİZ ?
Eğer sosyal medyada gezinen biriyseniz eminim birçoğunuz bu ve benzeri soruları görmüşsünüzdür. Örneğin; “Kitap önerisi olan var mı?”, “Bana çok etkilendiğiniz bir kitap önerir misiniz?”, “Herkes yorum kısmına bir kitap önersin lütfen.”, “Kimler hangi kitabı okuyor, önerileri alalım.” vb.
Kitaplara ilgisi olan biri olarak bu tür paylaşımlar gördüğüm zaman mümkün mertebe yorumları yani önerileri okumaya çalışırım faydalı bir kitap var mı diye. Ama her defasında da benzer yorumlarla karşılaşır ve zaman zaman da hayıflanırım. Çünkü bu tür paylaşımların altına yapılan kitap önerileri genelde yorum yapmış olmak için yorum yapılıyor. Başka bir deyişle “laf olsun, torba dolsun.” tarzında yorumlar yapılıyor ki bu da kitap okuma işinin ciddiye alınmadığının göstergesidir.
Yine böyle bir paylaşım ile karşılaştığım gün yorumları okuduktan sonra bu kanaatim daha da pekişti. Nedenini iyi anlayabilmeniz için sorulan soruyu ve verilen önerileri aktarmak istiyorum. Bir kardeşimiz şu şekilde bir soru sormuştu: “Dün, “Artık kitap okuyacağım.”diye kendisine ve bana söz veren arkadaşıma, ‘Okuyacağın ilk on kitabı ben alacağım.’ dedim. Sizce bu kitaplar hangileri olsun?”
Evet, gördüğünüz gibi bu kardeşimiz güzel bir şekilde tavsiye istiyor. Fakat keşke öneriler de bu kadar güzel olsaydı. 🙂 Cevapları okuduğumda şu sözü söylemekten kendimi alamadım: “Galiba kitap okumayla yeni tanışan bu kardeşin bir daha kitap okumaması için yorum yapmışlar.” Neden mi? Çünkü gelen kitap önerilerinden birkaç tanesini yazdığımda nedenini anlayacaksınız. Başlıca öneriler şöyle: “Seyyid Kutub-İstikbal İslamındır”, “Seyyid Kutub-Yoldaki İşaretler”, “Ali Şeriati-Öze Dönüş, Çöle İniş”, “İbni Useymin-Üç Temel Esas”, “İsmet Özel- Taşları Yemek Yasak”, Sezai Karakoç-İnsanlığın Dirilişi, İslam’ın Dirilişi, Diriliş Neslinin Amentüsü”, “Aliya İzzetbegoviç-Doğu Batı Arasında İslam, İslam Deklarasyonu”, “Ducane Cundioğlu-Hz. İnsan” vb.
Yanlış anlaşılmamak için şunu belirtmeliyim ki; yukarıda zikredilen kitap veya yazarlarına karşı bir önyargım veya tutumum olduğu için konuyu eleştirmiş değilim. Bilakis birçoğu sevdiğim ve eserlerini okuduğum yazarlardandır. Lakin bu yazarları ve eserleri bilen kardeşlerim de bana hak vereceklerdir ki bu kitaplar, kitap okuma alışkanlığı ve İslamî bir alt yapısı olmayan ve okumaya yeni başlayan birinin okuyup anlayabileceği kitaplar değildir. Hele hele kitap okuma alışkanlığı kazandıracak kitaplar hiç değildir. Tam aksine okumaktan soğutabilecek derecede üslubu ağır kitaplardır. Bu da yanlış davet ve yanlış önerilerden kaynaklanabilecek muhtemel bir durumdur.
İşte tam da bu durumda iş yine gelip Nebevi ölçüye dayandı ve dayanmak zorundadır da. Peki, nedir Nebevi ölçü ve Muhammedî usül: “İşi ehline vermek veya bilene sormak.”
Çünkü kitap okumak hobi değil ibadettir. İkra’ emrine icabet etmektir ki bu da ciddiyet ister, gayret ister, ilgi ister. O yüzden kitap okumak muhakkak bilnçli bir kişinin rehberliğinde yapılmalıdır. Tıpkı ilaç gibi…
Nasıl ki kendi kafamıza göre ilaç alıp kullanmıyorsak kitap okuma konusunda da aynı hassasiyeti göstermeli ve ulu orta yerlerde, olur olmaz kişilerden kitap tavsiyesi almamalıyız. Hele hele kendisini tanımadığımız ve kendisinin de bizi tanımadığı birinden asla!
Beni tanımayan, hangi hastalığımın olduğunu bilmeyen bir doktor nasıl bana ilaç yazsın ve ben de o ilacı nasıl gönül rahatlığıyla kullanabileyim ki…
Peki, hiç mi kitap önermeyeceğiz kimseye ? Tabii ki de okuyan, araştıran biri isek önerebiliriz, fakat okumadığımız kitapları önermemeye de dikkat etmeliyiz. Özellikle de yeni yeni okumaya başlayacak kardeşlerimize kitap önerirken dikkatli olmalıyız. Aksi halde onları zehirleyebilir ve kitap okumaktan soğutabiliriz.
Kitap Okuma Alışkanlığı Olmayıp Yeni Başlayacaklara Nasıl Kitaplar Önerilmeli?
– Akıcı ve sürükleyici bir dili olan İslamî ve tarihî romanlar.
– Roman üslubuyla yazılmış sahih bilgiler içeren siyer kitapları.
– Sahabilerin hayatını anlatan muteber eserler.
– Sahih menkıbe kitapları.
– Halk diliyle yazılmış fikir kitapları. (örneğin; Mevdudi- Gelin Müslüman Olalım)
Bu konuda hassas olmak ve işleri ehline vermek duasıyla Allah’a emanet olun…
Muhammed Sabri ALTUN