AKLIN VE KALBİN İHTİYACI İLİM

Allah’ın Kur’an’da insanoğluna ilk emri “OKU! Oldu. “Seni yaratan Rabbinin Adıyla oku!” (Alak,1)

İlk muhatap olduğumuz emir “OKU” olduğu halde okumayı bırakan, düşünmeyi ve tefekkürü unutan bir ümmet olduk.

Okumak bilmeyeni bilen, düşünmeyeni düşünen yapma yolunda bir adımdır. Hatta bilen ile bilmeyeni birbirinden ayırabilmek için lazım olan önemli bir araçtır.

Rabbimiz bir taraftan “Oku” emri ile bizi muhatap kılarken bir başka ayeti kerime de ise: “De ki; hiç bilenler ile bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer, 9)ifadesi ile okumanın üstünlüğüne vurgu yapmaktadır.

Günümüzde ise umumen insanlar kendilerini bilgi sahibi sanıyor. Ölçüt ise ne kadar çok modadan, sosyal medyadan haberin varsa o kadar bilgili ve kültürlüsün. Fakat asıl bilgi insanın kendini bilmesi, Rabbini tanıması değil midir? Yaratıcısını tanımadan, Dünya’da niçin yaratıldığını bilmeden sürdürülen bir hayat, sonu hüsrana giden bir yol olmaz mı? Zira bu halinle dünya da kendisi için yaratılma amacına uzak ve yabancısın.

Allah (c.c) ayeti kerimede şöyle buyuruyor: “Allah’tan ancak alim kulları korkar.”(Fatır, 28)Gittiğimiz yolun karanlık olmasının sebebi, Allah’ı tanımamak ve O’ndan korkmamaktır. Neden en çok alimler korkuyor? Çünkü en çok okuyan, ilim ehli olanlar alimlerimizdir. Cahillik için de olan insan hangi yolun düz olduğunu ayırt edemez, bugün binlerce genç yüreklerin amaçsızlık ve boşluk bataklığına düşmeleri de bundan dolayıdır. Fakat bizler bu bataklığa düşmemeliyiz, amaçsızlıktan sıyrılıp yolumuzu bulmalıyız. Okuduğumuz bölüm, gittiğimiz okul, ailemiz ve çevremiz her ne olursa olsun bizim tek bir amacımız olmalı…. ALLAH’A KULLUK!

Allah( c.c) bize “Ben insanları ve cinleri yalnızca bana kulluk etsinler diye yarattım”(Zariyat, 56)buyuruyor. Fakat bizler tanımadığımız bir Allah’a kulluk edemeyiz, O’nun bizden neler isteyip neleri yasakladığını bilmeden O’na yakınlaşamayız.

Kimler cenneti istiyor diye bir soru sorulsa? Muhakkak hepimiz talip olacağız. Peki cennete giden yolumuzu niçin kolaylaştırmıyoruz? Allah Rasulü (s.a.s) buyuruyor ki: “Kim ilim aramak için bir yola koyulursa Allah onun cennete giden yolunu kolaylaştırır.” (Müslim)Madem cennete talibiz o halde ona giden yolu kolaylaştırmaya da talip olmalıyız.

Bir çoğumuzun adı “Okuyan Genç” olarak anılıyor, otobüs kartlarımız da dahi öğrenci yazıyor. Fakat öğrencilik bitecek ve bir gün herkes muhakkak diplomasını eline alacaktır. Okuyan Genç olarak tek gayemiz diplomamızı elimize alıp iş sahibi olmak mı olmalıdır? Dünyevi ya da Uhrevi ilimler olsun hiç fark etmez, bu yolda ki niyetimiz gerçekten öğrenmek, yaşamak ve yaşatarak Allah’ı razı etmek olmadıktan sonra ne anlam ifade eder ki? 

Gönlümüzde öyle bir genişlik olmalı ki, gerekirse hiçbir karşılık talep etmeden insanlığa hizmet etmeyi kar saymalıyız. İşte bizler bu seviyeye gelince kazananlar olacağız. O zaman Rabbimiz dünya nimetlerini biz istemesek dahi önümüze sunacaktır. Bizleri ise hiçbir sınavın, mülakatın, atanmanın ve rızkın endişesi yıldıramayacaktır.

Şimdi zaman hep beraber niyet yenileme zamanı… Niçin okumalıyız? Kimin için öğrenmeliyiz? Düşünme zamanı…

UNUTMAYIN: DOĞRU BİR BİLGİ DAĞARCIĞINA SAHİP OLDUĞUMUZ ORANDA ÖZGÜR OLURUZ.!!

AYŞE İLGİ

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir