BEYAZ MI? GRİ Mİ?
Allah’a Hamd ve O’nun Güzide Nebisine Salâtu Selam olsun.
Ne güzel bir yol ve ne güzel bir rehber var önümüzde…
O kolaylaştırıyor ve biz zorlaştırıyoruz. O güzelleştiriyor ve biz çirkinleşiyoruz. Davette de yaşamda da anlayış ve düşüncede de…
Allah’a hamdolsun eskiden beri akideye taalluk eden meseleler olmadığı müddetçe fikirsel farklılıkları da dost ve arkadaşlıkta muhatap olduğum huy ve davranış farklılıklarını da tolere etmeye ve anlayışla karşılamaya çalıştım.
Müslümanlarda gördüğüm üzücü şey ise herkesin kendi bakış açısını en doğru, muhatabın farklılıklarını ise muhakkak değişmesi gereken şeyler olarak görmesi oldu. Bizim müsamaha altında eleyip tolere etmemizi ise kendisinin haklılığına ve kimi zaman kendi doğrumuza göre hareket etmemizi ise kendilerine hakarete, saygı duymamaya yorumlar oldular.
İnsanın ikram olarak sunduğu anlayışı bile bu şekilde yorumlayan bu çağda geniş yürekli alimleri, dar düşüncelerden arî fikir sahiplerini görmek ve onlar ile tekrar muhatap olmak insana huzur veriyor. Oksijensiz kalmış bir beyne oksijen göndermek gibi kendine getiriyor…
Evet, kırmızı çizgilerimiz olmalı lakin bu akidede olmalıdır. Peygamberin inancına muhalefet edenlere karşı olmalıdır. Kitap ve sünnetin sulandırılmasında olmalıdır.
Îmanî ve İslamî ilkelerden “şartlar ve koşullar” diyerek sıyrılabilirken ve “Mecbur kaldık” diyerek uzaklaşabilirken, kendince bir ilke olarak kabul ettiği ve sınırlarını kendi çizdiği bir meselede muhalefeti imandan çıkmak gibi görüp size tavır alabiliyor, mesafe koyabiliyor.
Subhanallah…
Bunu Türkiye’de iken çok kez yaşamıştım. Burada ufku ve müsamahası, insanî ilişkilerde geniş lakin tevhid ve îmanî meselelerde ilkeli olan kişileri gördükten sonra hiç de olağan bir şey olmadığını daha iyi anladım. Anladım ki bazen bir şeyin gri olduğuna emin olmak için beyazı görmek lazımmış…
Rabbimiz bize istikamet ver. Zillet karşısında izzeti bize kader yap. Zalimler ve zalimlerinlerin eğitimi neticesinde şirazesi kaymış ve kaymışlığı şiraze kabul etmiş kimselerin şerrinden emin kıl.
Bizi zalimlere imtihan kılma ve bizleri onlar ile imtihan etme…
Bizi, hakkı hak olarak bilip ona ittiba eden ve batılı batıl bilip ondan içtinab edenlerden kıl. Zalimlere meyleden, onların meşruluğuna hizmet eden kimselerden kılma…
Ne zaman meyledecek olur isek bizden en razı olduğun zaman diliminde canımızı al ve dünya imtihanımızı uzatma…
Amin, ya Rabbe’lalemin.
Abdullatif Mermer /Medine-i Münevvere